četrtek, 7. januar 2010

Samoanaliza s pomočjo MT4 trgovalne postaje

Samoanaliza:
Eden boljših pripomočkov za samoanalizo je detaljni izkaz zgodovine, ki je že vključen v Metatrader 4 trgovalno postajo. (* Za tiste, ki še niste podrobneje raziskali trgovalne postaje je postopek kako do izkaza, opisan na koncu prispevka).
V današnjem prispevku sta tudi povezavi do dveh preverjenih skript za MT4.

Če imate izdelan trgovalni načrt vas bo zanimalo kar nekaj podatkov iz zgodovine. S podatki bolje spoznavamo lasten stil trgovanja in predvsem jasno vidimo šibke točke (napake, ki se ponavljajo in zaradi katerih po nepotrebnem izgubljamo denar). Zaradi negativnih trgovalnih rezultatov veliko ljudi neprestano išče in menja trgovalne strategije, ki so v resnici že dobičkonosne. Res pa je, da po večini delujejo zelo dobro predvsem za avtorje strategij, kajti detajli so zgrajeni po njihovih trgovalnih karakteristikah. Dokler ne bomo spoznali naših ponavljajočih se napak (in hkrati naših prednosti), ne bomo spoznali niti dobičkonosnih rešitev. Na podlagi zgodovinskih podatkov in z izrisanim grafom tudi obnovljenih občutkov, lahko nadgrajujemo obstoječo strategijo, pravila in cilje.

Sedaj pa na kratko nekaj osnovnih primerov alarmov, reševanja, postavljanja ciljev in pravil s pomočjo zgodovine, kajti v vsaki od teh točk se vedno najde prostor za izboljšave.

1.Maksimalen padec vrednosti računa (z najvišje točke):
Ocenjuje (opazuje) se stabilnost trgovalca (sebe). Med trgovanjem se pojavljajo obdobja izgub, ki ustvarjajo določene vzorce. Na dolgi rok naj bi si bili ti vzorci podobni. Namen je ustvariti konsistenten, pozitiven vzorec, s čim manj pretresi. Z nadzorovanjem tega podatka, ter ob izgubi večji od običajnega vzorca, se morajo trgovalcu že svetlikati rdeče luči. Prekoračitev običajnega lahko pomeni spremenjene trgovalne razmere in je potrebna ponovna analiza ter prilagoditev strategije, lahko pa so težave psihične narave v povezavi z fizično utrujenostjo in je potreben le daljši premor.
Dolgo časa sem nadziral le maksimalen mesečni padec, ki se v času težav rezultatsko ni izkazal, nato sem se osredotočil na maksimalen tedenski padec in šele ne dolgo nazaj sem tedenskemu dodal strog nadzor nad maksimalnim dnevnim padcem z najvišje točke. Dnevni in tedenski nadzor vas bosta pravočasno ustavila pred večjim polomom.

Nadzor se vrši še v kombinaciji drugih podatkov kot so največje število zaporednih izgub, vsota zaporednih izgub in cvetka, največja izguba dosežena z enim poslom.

2.Najvišje število zaporednih izgub in maksimalna vrednost zaporednih izgub:
Spet je dobro je poznati svoj stil trgovanja oz. običajen vzorec. Značilnost trgovalca z agresivnimi vstopi je več zaporednih izgub preden je poteza ali dan uspešen. Ker vzorec trgovalec pozna se tudi ne vznemirja, paziti mora na le skupno vsoto izgub. Pri konzervativnem trgovalcu, ki vstopa ob potrditvah smeri, je mogoče že druga ali tretja zaporedna poteza z izgubo znak za ponovno analizo.
Če z le nekaj potezami dosežemo velike izgube so lahko problem preveliki zneski ali pa neuporaba stop-loss zavarovanja. Previsoko število zaporednih izgub je lahko posledica nesmiselnega postavljanja stop-loss zavarovanj.

3.Cvetka, največja izguba dosežena z enim poslom:
Je v okviru naših pravil?! Če ni, zakaj ni? Neuporaba stop-loss ali prevelik znesek?

4.
Ko je stanje na računu še vedno negativno in sta povprečen dobiček ter povprečna izguba:
-
približno enaka ( cilj: ali povečati dobičke, ali zmanjšati izgube, ali povečati % uspešnosti)
- je dobiček večji, izguba manjša (cilj: ali povečati % uspešnosti in biti bolj izbirčen pri poslih, ali biti pozoren na največje izgube, kajti lahko se zgodi, da z eno ali dvema potezama pokvarimo rezultat, povprečno statistiko pa niti ne--> manjše pozicije, uporaba stop-loss)
-dobiček manjši, izguba večja (tukaj enostavno ni več pomoči,... hec) (cilj je: ali zmanjšati izgube --> manjše pozicije, uporaba stop-loss, ali povečati dobičke --> trgovati samo priložnosti z razmerji 1:2, 1:3 izguba:dobiček in uriti potrpežljivost)

5.Največji dobiček
Skupaj z vašimi pravili upravljanja in ugodnimi trgovalnimi razmerami vam želim še večjega.


Dodatni pripomočki za MT4 trgovalno postajo: 

Skripta: MT4 MSFX-Trades Analyzer

Meri število doseženih pipov, povprečen čas držanja pozitivnih in negativnih pozicij in še nekaj drugih meritev. Najboljše pri tej skripti pa so meritve za vsak trgovani valutni par posebej. Tako zlahka ugotovimo kateri par nam bolje leži in kateri ne, na katerem strategija deluje bolje in na katerem slabše. S to skripto sem dobil še drugo vrsto potrditeve,ko so bili doseženi pipi močno v pozitivi, končni rezultat stanja na računu pa negativen. Razlog: slabo upravljanje denarja (money management).
Postopek nalaganja na platformo je sledeči: Na računalnik prenešeno skripto skopirajte v mapo "scripts" ( mapa posredniške hiše--->experts--->scripts). Kako uporabljati samo skripto pa si oglejte video na strani programerja. Enak postopek nalaganja in uporabe boste uporabili pri naslednji skripti.

Skripta: Visible Pos. mq4
S to skripto postanejo vstopi in izstopi vidni. Z njo lahko hitro preverimo ali je bilo trgovanje v skladu s strategijo ali so poteze vodila čustva.
(Ko si boste kasneje zaželeli označbe vstopov in izstopov izbrisati, boste verjetno naleteli na težavo. Rešitev je enostavna. V "Account History" izberete le datum, ko niste bili trgovalno aktivni, npr. vikend ali leto 1970, in ponovno povlečete skripto iz "Navigator okna" na graf).

Stran http://www.mql4.com/ je ogromen vir različnih skript, inidkatorjev, robotov in tudi dostopna točka do programerjev, ki vam lahko sestavijo produkt po vaših željah.

*Kako do MT4 detaljnega izkaza?

V terminal oknu izberemo "Account History". Kjerkoli znotraj okna teminala kliknemo z desnim miškinim klikom in izberemo poljubno obdobje (celotno zgodovino, zadnje tri mesece, zadnji mesec ali pa popolnoma poljubni datum "Custom period"). Izpiše se zgodovina poslov izbranega obdobja. Ponovimo akcijo z desnim klikom znotraj okna terminala, nato izberemo "Save as detailed report" in shranimo dokument v poljubno mapo. Odpre se nam novo internetno okno z izpisom zgodovine, z izrisanim grafom, ter z različnimi detajlnimi podatki/ izračuni, ki so realen pokazatelj našega delovanja.


Prihodnjič MoneyManagement in Tradewys ponudba povračila stroškov provizije iz naslova trgovanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar