ponedeljek, 17. avgust 2009

Eden izmed tistih dni, uspešnih dni

Morda je to gola sreča ali pa je vendar le nekaj več, kot zgolj v zvezdah zapisan srečen dan.

Uporaba trgovalnega načrta

Na kratko, delovanje po načrtu je popolno nasprotje neuporabe trgovalnega načrta. Z opravljeno analizo poznamo točke vstopa, izstopa, smiselnost tveganja, višino zneska s katerim bomo vstopali v posamezen posel. Ni več brezglavega skakanja iz pozicije v pozicijo, iz ene smeri v drugo, ampak postane to strateško in umirjeno trgovanje. Trgovanja (ne glede na izid) ne jemljemo osebno in posledično tudi lažje objektivno ocenjujemo. Vidimo stanje kakršno dejansko je.

Grafični prikaz uspešne uporabe trgovalnega načrta. Za pdf. obliko klikni tukaj.

Opis posameznih alinej.

-Upravljanje odprtih pozicij

-sledenje s stop-loss naročilom (zavarovanje doseženega dobička z odprto možnostjo za nadaljno rast),

-zaključevanje pred izstopno točko z dobičkom ali manjšo izgubo (npr. pričakujemo nadaljevanje trenda, vendar se ta po določenem času ne zgodi, padec prometa, nov nivo odpora/podpore,…)
-Povečevanje zneskov sorazmerno z velikostjo računa. S tem si omogočamo eksponentno rast računa, brez večjega tveganja. Pravila upravljanja denarja.



Problem, ki se pojavi pri načrtu je postavitev le-tega. Ljudje ne maramo določenih pravil in omejitev, kaj šele, da bi si jih sami določali, pa čeprav so nam lahko v pomoč. Morda ne vidimo smisla v načrtu in sestavljanje načrta predstavlja breme. Kasneje se lahko pojavi pomanjkanje volje za vestno sledenje načrtu, vendar mora biti želja po uspehu močnejša. Končni cilj delovanja po načrtu pa je le osvojitev koristnih navad, kajti ljudje večino časa delujemo v takšnih ali drugačnih oblikah navad. Nekaterih se zavedamo, drugih ne, nekatere nam koristijo, druge škodujejo. Ko ugotovimo, da nas določene slabe navade ovirajo pri napredku, je dobra stran ta, da se lahko kadarkoli zavestno odločimo za spremembo, ter jih zamenjamo za boljše. Z uporabo načrta bomo proces sprememb olajšali in prišli do rezultatov, ki si jih mi želimo. »Prisiljeni« smo analizirati naše delovanje in opazovati naš napredek. Če rezultati niso v skladu z našimi realnimi pričakovanji enostavno poiščemo prave odgovore in rešitve. Lastne izkušnje bodo privedle tudi do bolj kvalitetnega in bolj usmerjenega načrtovanja. Vse pa vodi v odličnost.
Pri trgovanju bodo čustva še vedno prisotna, vendar z zmanjšanim vplivom na naše odločitve. Prav tako bodo vedno prisotne izgube, ki so normalen proces trgovanja, ne bo pa nepotrebnih neumnosti in katastrofalnih posledic za naš račun in našo bit. Račun bo hvaležen in nam omogočal našo prisotnost na valutnem trgu dovolj dolgo časa, da bomo lahko spoznali vse naše pomanjkljivosti in prednosti, našli za nas najbolj primeren način trgovanja in osvojili zmagovito kombinacijo.



Primer trgovalnega načrta. Za trgovalni načrt v pdf. obliki klikni tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar