sreda, 5. avgust 2009

Eden izmed tistih dni ali poteze, ki negativno vplivajo na moj račun

Neuporaba trgovalnega načrta.

Pri neuporabi trgovalnega načrta trgovanje poteka glede na razpoloženje tistega dne. Razpoloženje se v času trgovanja spreminja in lahko se zgodi, da trgovanje nenadoma poteka brez nadzora, kjer odločitve vodijo čustva z preveč ali premalo samozavesti.

Prevelika samozavest
hitro vodi v pohlep in osredotočanje na denar.
Odraža se v površnosti opravljanja analiz pred samim trgovanjem, v prepogostem trgovanju, v nezaključevanju poslov z dobičkom, ko trg že riše prve znake spremembe smeri gibanja cene in zaradi katere kasneje sledijo nove nepotrebne napake. Značilni so vstopi z prevelikimi zneski in “sprejemanje” večjega tveganja kot običajno, ko pravila upravljanja denarja kar naenkrat niso več pomembna. Večje tveganje se večinoma sprejema le za čas držanja ugodne pozicije v negativni pa kaj kmalu pride do streznitve in zavedanja grožnje, ki jo povzroča takšno ravnanje. Postavljajo se nesmiselna stop-loss naročila, vodilo do le-teh pa je strah pred preveliko izgubo v primeru sprožitve smiselno postavljenega stop-loss zavarovanja. Razdalja je pač enostavno prevelika. Največja nevarnost ali neumnost, ki se lahko pripeti pa je neuporaba stop-loss zavarovanja zaradi same arogance. Aroganca preide v upanje, sledi obup in nato končna odrešitev (po vsej verjetnosti z veliko finančno luknjo na računu). Kadar smo preveč samozavestni smo manj prilagodljivi za spremembe na trgu, kajti premočno verjamemo v svoj prav, trmoglavimo in se tako po nepotrebnem bojujemo s trgom in s seboj.

Premajhna samozavest je povezana s strahom. Prav tako kot pri preveliki samozavesti se razmišlja o denarju, a pozornost posvečena trgu in trgovanju po načrtu bi lahko prinesla mnogo boljše rezultate.
Strah se opazi v prepogostem trgovanju, nesmiselni uporabi ali neuporabi stop-loss zavarovanja, v prezgodnjem zaključevanju dobičkonosnih poslov, pa čeprav trg ni nakazal še nobenih konkretnih sprememb smeri, z poznimi vstopi zaradi nezaupanja vase ali v opravljeno analizo in čakanje na vedno nove potrditve. Lahko se pripeti, da so analize opravljene preobsežno, z uporabo kopico indikatorjev, ki dajejo nasprotujoče si signale, kar vodi v paralizo in neaktivnost. Značilnost strahu so tudi vstopi z premajhnimi zneski, s katerimi se ne izkoristi ves potencial donosa, ki ga posamezen posel predstavlja. Toda pozor, majhni zneski so zelo priporočljivi v času prvih poslov z pravim denarjem ali ko vključujemo novosti v trgovalno strategijo
.

Napake in neumnosti, ki se dogajajo med samim trgovanjem so si še kako zelo medsebojno povezane. So kot v vrsto postavljene domine, podreš eno, že ustvariš vse pogoje za padec druge. Namen tega prispevka ni vzbujati strahu pred valutnim trgovanjem, ampak priznavanje močnih čustev in povezanih napak, ki se dogajajo med samim trgovanjem. Šele stvari, ki si jih priznamo lahko popravimo.
Popravljali ne bomo naših čustev, spoštujmo jih, vendar pa želimo najti pravo ravnovesje v sebi in v trgovanju. Želimo omejiti njihov vpliv pri odločanju in zmanjšati število povezanih napak, ki jih prinašajo s seboj v burnih in nenapovedanih pohodih. Skušali jih bomo čim hitreje prepoznati, ter omejiti škodo.

Najhitrejši način prepoznavanja in najenostavneši način zmanjševanja vpliva pa omogoča ... uporaba trgovalnega načrta! ;)


Grafični prikaz medsebojno povezanih potez in čustev, ki negativno vplivajo na trgovalni račun:



Obrazložitev posameznih alinej:

-Neuporaba stop-loss zavarovanja
Če se morda zdi neuporaba smiselna v času zadrževanja cene v coni, je pogubno v času trenda in lahko že z eno samo napačno potezo izgubimo večino sredstev na računu.
-Nesmiselna uporaba stop-loss zavarovanja, imenujem jo tudi nadgradnja neuporabe stop-lossa.
Uporaba še vedno ne nudi takšne zaščite, kot jo sicer ob dobri postavitvi. Stop-loss nekako visi v zraku, kjer med ceno in zavarovanjem za preprečitev izgube ni nobene močne podpore ali odpora in je lahka tarča sprožitve že ob normalnem "dihanju" trga.
-Povečevanje tveganja sorazmerno z uspešnostjo
Velikost pozicij se povečuje za več kot dovoljujejo naša pravila upravljanja s sredstvi na računu. Lahko se pripeti po seriji uspešnih poslov, ko smo v stanju “nepremagljivosti”, ali po seriji neuspešnih poslov, ko v jezi ali v preveliki želji iščemo čim hitrejši popravek stanja na računu.
-Pozni vstopi

Lahko se pripetijo tudi v primeru pohlepa, ko nikakor ne želimo zamuditi nadvse vabljivega premika cene, ostane pa nam le odprta pozicija na konici svečnika in vprašanje “ *****?!”

Sledi: Eden izmed tistih dni, uspešnih dni.



Ni komentarjev:

Objavite komentar